[google-translator]

Geschiedenis van
‘t HUYS GROL te Renesse

Huis Strijland
Volgens het oudst bewaarde “veldboek”, uit 1599 van Schouwen, woonde landbouwer Jan Leendertszoon hier.

Omstreeks 1690 werd het huis Strijland door de Amsterdamse koopman Marinus de Jonge grondig verbouwd tot de buitenplaats ‘t Huys Grol.

GROL zoals Marinus de Jonge zijn buitenplaats omstreeks 1690 noemde heeft de betekenis van ‘groen’. ‘Grol’ als oud Nederlandse naam voor ‘groen’ vindt men ook terug in ‘Grollo’ als oude naam voor het stadje Groenlo.

In 1804 werd ‘t Huys Grol grotendeels afgebroken en op de fundamenten herbouwd. Een gevelsteen aan de achterzijde van het huis vermeldt : ’Adriana Jobina Tromp, de eerste steen gelegt den 12 juny 1804.

Later komt de grootgrondbezitter Jacob Hoogenboom te wonen in Huize Grol. Wanneer hij 17 jaar later burgemeester van Renesse wordt, laat hij ‘t Huys Grol in 1870 grondig vernieuwen. Aan de voorzijde werd een imposant herenhuis gebouwd zoals het een burgemeester past. De achterzijde van het Huys Grol bleef grotendeels intact. Ook liet hij door de smid van Renesse Gilijamse het prachtige smeedijzeren hek maken. Ook de 3 taxusbomen aan de dorpszijde van het huis, een grote zeldzaamheid voor die tijd, werden toen geplant. Ze zijn nu ruim 150 jaar oud.

In de oorlog werd het huis gevorderd door de Duitsers. Het fungeerde als ‘Ortskommandantur’. In het laatste jaar van de oorlog (1944) was het een jaar lang in gebruik als ziekenhuis.

De Familie van der Aart
Na jaren van leegstand en verder verval werd ‘t Huys Grol verkocht op 15 augustus 1974 aan de bioloog Peter van der Aart en zijn vrouw Margriet van den Berg.

Margriet van der Aart begon in 1975 met het verhuren van een tweetal kamers aan badgasten in de zomermaanden. De eerste B&B van Renesse was hiermee een feit.

 

Margot van der Aart en Michiel Smit
De ouders wilden het Huys Grol, en de pensionfunctie, op termijn graag overdoen aan een van hun kinderen. Margot en Michiel die in Utrecht woonden, wilden het pension graag voortzetten. In 1999 zegden zij hun baan op (bij het reisbureau en in de telecom), om samen het pension te gaan runnen.

In 2007 kochten ze ’t Huys Grol. In 2019 verhuisden Margot en Michiel van het pension (van de huidige bungalow in de achtertuin) naar Stoofweg 5, schuin aan de overkant van het Pension.